A hidegburkolás, mint szakma

A hidegburkolás a fejlődő technikai lehetőségeknek, és az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen megnőtt választható burkoló- és segédanyagok kínálatának köszönhetően vált külön szakmává.

fürdőszoba_burkolás01

Egy stílusosan kialakított belső térnek fontos elemei a modern burkolatok. Évről-évre új dekorációs elemekkel állnak elő a gyártók, melyek követik az éppen aktuális trendek követelményeit. A modern falburkolatok új anyagokat kívánnak méreteik és anyagjuk miatt. A tökéletes összkép és tartósság elérésében egy burkoló szakember tudja a legjobb segítséget nyújtani.

Az igénybevétel sem probléma!

Ha jobban igénybevett helységekről van szó, akkor is rengeteg lehetőség közül választhatunk. Sokunknak fontos szempont többnyire a tartósság és az ár-érték aránya, a kisgyermekeseknek például a tisztíthatóság is lényeges. A mai világban már mindezek mellett természetesen előtérbe helyezendő az esztétika is. Amennyiben a kedves ügyfél úgy kívánja, tanácsokkal segíthetem a burkolólapok és segédanyagok kiválasztásában is, hogy minden helységébe a legtökéletesebb burkolatot kapja!

Járólap vagy csempe?

A megfelelő hidegburkolat kiválasztásában, illetve a csempe és a járólap közötti különbségek rávilágításával szeretnék segítséget nyújtani ezzel a rövid leírással.
A mai világban már méretbeli különbség nincs a kettő között, ellentétben a terhelhetőséggel. A csempe leginkább a függőleges felületek védelmére és díszítésére szolgál, míg a járólap a nagyobb igénybevétel miatt az aljzat megóvására szolgál a teherbírásával, mindamellett, hogy dekoratív és sokkal nagyobb a kopásállósága.

Három fő burkolatot különböztetünk meg:

  • Csempék: Általánosságban a csempék falra ajánlott, többségükben kétszer égetett lapok, ennek következtében nem ajánlott padlóra, mert kopásállóságuk alacsony. Méretválasztéka ma már határtalan.
  • Padlólapok: a kerámialap teste és a máz égetése egy fázisban történik. Kopásállóságuk ezért magas, ellenáll a nagyobb igénybevételnek. A kerámialap teste készülhet fehér agyagból (kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas) illet vörös agyagból (csak beltéri használtra alkalmas, nem fagyálló). Mivel mázas lapok nagyobb mechanikai behatás esetén sérülékenyebbek lehetnek.
  • Gres lapok (kőporcelán lapok): legfontosabb tulajdonságuk, hogy vízfelvételük 0,5% alatt van (burkoló lapok között a legalacsonyabb). Kiváló minőségét az eltérő gyártási technológiának köszönheti, ez biztosítja, hogy a lapoknak kiemelkedően jó a kopásállóságuk, rendkívül magas anyagtömörsége miatt alacsony porozitású ez által fagyálló.

Padlófűtés esetén milyen lapokat használhatunk?

Téves elképzelés, hogy kizárólag fagyálló lapok alkalmasak padlófűtés esetén!
Anyagában színezett gres lapok, mázas kerámia és gres padlólapok is alkalmas padlófűtésre. Amire oda kell figyelni, az a burkolástechnika. Az aljzat és a padlólapok közti hőingadozás átvezetése a megfelelő segédanyagokkal.

Háló mintás vagy diagonál burkolástechnika?

Burkolás során, kétféle módon helyezhető el a burkolólap.

  1. Háló mintás

  2. Diagonál

Háló mintás burkolásról beszélünk akkor, amikor a fallal párhuzamosan helyezzük el a burkolólapokat.

Fajtái lehetnek:

Sima hálós:

egyeb08

Eltolásos, kötésben rakott:

egyeb07

Diagonál burkolásról beszélünk, amikor a burkolólapok széle 45°-os szöget zárnak be a fallal.

egyeb23

Keskeny és kisebb tereknél kitűnő választás a diagonál burkolás, amellyel egy optikai csalást érhetünk el, ezáltal szélesebbnek érezhetjük a helységet.

Aki igazán különleges burkolatra vágyik, szíves figyelmébe ajánlom a kettő kombinációját (keretes diagonál):

burkolás-nappali-kj.fliesen03

Gérelt élképzés vagy élvédő?

Gérelt élképzés esztétikai szempontból számít, hogy a burkolt felület egyöntetűbben hasson idegen anyag beépítése nélkül. A lapok széle 45o-ban vágva és csiszolva és összeforgatva ….

FONTOS! Nem ajánlott nagy mechanikai igénybevételnek kitett felületre (pl. lépcső), mivel lapok szélei el vannak vékonyítva ezáltal sérülékenyebb.

burkolás-gérezés-kj.fliesen03burkolás-gérezés-kj.fliesen06

A modern burkolatokhoz nehéz minden esetben hozzá illő élvédőt találni, ezért azt igénybevett felületekhez célszerű alkalmazni.

Köszönöm a megosztást!

Fontos a véleménye, szóljon hozzá!

hozzászólás

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.